preskoči na sadržaj

Osnovna škola Juršići

Školski projekt 2011./2012.: Kulturna baština Roverije
 
PROJEKT "RASTIMO ZAJEDNO" - nastavak
 
Cilj projekta je integracija djece bez adekvatne roditeljske skrbi, razvoj tolerancije, suradnje, prihvaćanje različitosti.
 
Projekt RASTIMO ZAJEDNO-nastavak je prošlogodišnjeg projekta adaptacije djece bez adekvatne roditeljske skrbi u suradnji s Kućom milosrđa u Majmajoli čiji su korisnici učenici naše škole.
 
Planirano:
-druženje učenika kroz sportske igre u Majmajoli
-likovne radionice koje će voditi odgajateljica Kuće milosrđa gđa. Mara Babić u prostoru škole,
-učeničko oslikavanje zida dvorišta Kuće milosrđa u Majmajoli uz suradnju i nadgledanje učiteljice likovne kulture i odgajateljice Kuće 
-  sudjelovanje u  događanjima iz  bogatog  školskog života
 
Prošle školske godine prezentirali smo rezultate  projekta u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a ove godine prezentirat ćemo ga na završnoj školskoj priredbi.
 
 
Projekt  KULTURNA BAŠTINA ROVERIJE
 
Cilj je upoznavanje tradicije i kulturne baštine Roverije kroz tradicijske pjesme, plesove, nošnje, svjedočanstva, rječničkog blaga i narodnog stvaralaštva. Ove godine počinjemo s  projektom upoznavanja tradicije i kulturne baštine Roverije.
 
Učenici viših razreda će :
 
-upoznati  način života starijih članova obitelji i stare narodne običaje u obilježavanju blagdana i proslava ( Frančiškove, Roverske fešte)  kroz intervjue i gostovanja starijih mještana na  školskim satovima
-samostalno  prikupljati i zapisivati svjedočanstva i sjećanja na djetinjstvo i školovanje, sakupljati fotografije, stare pisanke, spomenare  i zapise iz tog razdoblja
-prikupljati i zapisivati recepte i narodne nazive za jela, namirnice, začinsko i samoniklo bilje, kuhinjski  pribor te sakupljenim rječničim blagom izraditi kuharicu i rječnik „Beside iz Roverske kužine“
-samostalno  prikupljati narodne priče, pjesme,izreke,poslovice i zagonetke te sastaviti zbirku narodnog stvaralaštva Roverije
-u suradnji s udrugom „Roverija  Polet“ i arhivom u Vodnjanu istražit će se prošlost škole u 19 st. te podaci o znamenitim ličnostima ovoga kraja
- izraditi zemljovid starih školskih puteva iz okolnih sela koje će otkriti kroz dan pješačenja
 
 Učenici nižih razreda će:
- upoznati, sakupiti  i izvoditi stare dječje pjesme, brojalice te izraditi pjesmaricu
- upoznati i izvoditi  narodne plesove i stare seoske igre 
 - izraditi i predstaviti stare igračke
- upoznati se s izradom istarskih narodnih nošnji te u radionici s roditeljima izraditi nekoliko košulja za narodnu nošnju
 
Aktivnosti će se rasporediti kroz cijelu školsku godinu u korelaciji svih nastavnih predmeta.
 
Ovogodišnji broj  školskog lista „Brist“ bit će posvećen projektu te će u njemu  biti objavljeni svi literarni i likovni radovi, intervjui i sakupljeni materijali.
 
Projekt će se prezentirati u Multimedijalnom centru u Svetvinčentu kroz projekciju starih fotografija, izložbu sakupljenih predmeta,likovnih i literarnih radova, kroz  predstavljanje rječnika i  kuharice uz degustaciju izvornih jela te predstavljanjem pjesmarice uz izvođenje starih pjesama. Čitat će se i izvoditi stare pjesme i brzalice, plesati narodni plesovi i pjevati stare narodne pjesme. Bit će to ujedno i završna školska priredba.
 
 
 
IZLOŽBA RADOVA, PROMOCIJA KNJIGE I FOTO MONOGRAFIJE
 
U prostoru pokraj Turističke zajednice na trgu u Svetvinčentu bila je otvorena izložba radova nastala tijekom projekta OŠ Juršići "Kulturna baština Roverije i okolice" te promocija knjige i foto monografije pod istim naslovom.
 
Izložba je otvorena prigodnim programom u kojem su sudjelovali svi učenici škole. Tom prigodom na roženici je zasvirao barba Miho Orlić, član nekadašnje grupe "Veseli Roverci, a na mihu barba Dušan Macan, član nekadašnjeg KUD-a "Roverija". Na harmonici trieštinki staroj 120 godina zasvirao je bivši učenik Dražen Stanić.
Ovogodišnji projekt OŠ Juršići pokrenula je i realizirala vođena željom da kod učenika potakne i jača  svijest o važnosti i vrijednosti očuvanja svoje kulture i tradicije jer je kulturna baština svakoga kraja jedinstvena i neponovljiva. Tijekom cijele nastavne godine tragalo se za tim blagom.
 
Učenici su tražili stare fotografije, zapisivali kuharske recepte tradicionalnih jela roverskog kraja i razgovarali s nonićima kako se nekada živjelo. U Državnom arhivu tražili su zanimljive podatke iz bogate povijesti  škole,te  pronašli imenike iz 1892.g., a na satovima povijesti slušali priču o Juršićima u doba Josipa Velikanje. Skupljali su podatke o tradicijskim običajima, igrama, pjesmicama i brojalicama .Izradili su dijalektalni rječnik. U radionici s roditeljima šivala se narodna nošnja, izrađivale krpene lutke i igračke. Uz pomoć nonića izrađivale su se starinske svirale.
 
Na satu glazbene kulture roverski narodni svirač barba Miho govorio je o glazbenom stvaralaštvu na Roveriji te  svirao na tradicionalnim glazbenim instrumentima.
Organizirana su zajednička pješačenja učenika i učitelja nekadašnjim stazama đaka pješaka te izrađeni zemljovidi starih putova.
 
Izrađeni su mnogi likovni radovi s lokalnim motivima i foto monografija sa zbirkom starih fotografija. Velika količina sakupljenog materijala objedinjena je u knjizi pod naslovom "Kulturna baština Roverije i okolice". U njoj se nalaze cjeline: Roverija nekad, školstvo na Roveriji, život nekad i narodni običaji, Josip Velikanje, folklorno stvaralaštvo, babina kužina, rječnik i školski list Brist. Projekt su podržali Upravni odjel za kulturu Istarske županije i općina Svetvinčenat koji su pomogli školi u tiskanju knjige i foto monografije.
 
U projektu su uz učenike i učitelje sudjelovali roditelji,djedovi, bake i mještani. Stručne savjete pružio je barba Miho Orlić, a knjige je tiskala Grafika "Režanci". Izložba je bila otvorena u Svetvinčentu  do subote, 23.06.2012.g. Nakon toga je prebačena u prostore OŠ Juršići u Juršićima.
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Školski projekti

 
Jelovnik
 
VOZNI RED
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Zakoni i pravilnici
 
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 2. 2010.

Ukupno: 202038
 
Tablet ŠZŽ
 
E-dnevnik
 
UPISI U SREDNJU

 
Obnova škole
 
ROBOTIKA

 
Korisni linkovi

 
 > Aktivnosti  > Projekti  > projekt 2011./2012.
CMS za škole logo
Osnovna škola Juršići / Juršići, HR-52342 Juršići / os-jursici.skole.hr / ured@os-jursici.skole.hr
preskoči na navigaciju