preskoči na sadržaj

Osnovna škola Juršići

Školski projekt 2014./2015.: Kulturna baština Roverije i okolice – priprema zimnice

Kulturna baština Roverije i okolice - priprema zimnice

OŠ Juršići od školske godine 2011./2012. provodi višegodišnji projekt pod nazivom "Kulturna baština Roverije i okolice" u sklopu kojeg se u skladu s financijskim mogućnostima provodi i zavičajna nastava.

U školskoj godini 2014./2015. nastavljen je rad na sakupljanju podataka o  kulturnoj baštini našeg zavičaja s naglaskom na istraživanju i prikupljanju podataka o tradicionalnoj pripremi zimnice. S projektom smo se javili na natječaj „Mali projekti za bolje sutra“  Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva“. Odobrena su nam sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna. Sredstva su utrošena za kupnju kompostera, šivaćeg stroja, kupnju materijala potrebnog za ostvarivanje projekta te tiskanje drugog proširenog izdanja knjige „Kulturna baština Roverije i okolice“ u kojoj su objavljeni materijali prikupljeni tijekom četverogodišnjeg rada na projektu.

Učenici od 1.do 8.r.  razgovarali su sa starijim mještanima i mještankama te prikupljali  narodne recepte za pripremu zimnice. Donijeli  su recepte svojih roditelja, djedova i baka. Roditelji su također donirali pojedine primjerke zimnice  (uz recepte koje su poslali). 

Učiteljice razredne nastave Gordana Juršić, Ester Vitasović i  Krunoslava Gavrić  održale su  radionicu krojenja i šivanja kuhinjskih  krpa, zidnjaka i hvataljki. U radionici su  sudjelovale mame:  Irena Lukin, Elena Milovan, Kristina Pačić,  Elena Delibegović, Danijela Bilić, Slađana  Cukerić, Morena Orlić i sestra učenika Diana Ibrišimović. U radionici su koristili kupljeni školski šivaći stroj. Veći broj hvataljki dovršila je mama Irena Lukin, a kuhinjske krpe Elena Milovan.

Na izvannastavnim aktivnostima, tijekom ožujka, učenici razredne nastave s učiteljicama oslikali su kuhinjske krpe, zidnjake i hvataljke.
Učiteljica 3.razreda Gordana Juršić s učenicima izradila je i oslikala magnete u obliku bukaleta.

Učiteljice razredne nastave s učenicima izradile su ukiseljeno povrće  (miješanu kiselu salatu) prema lokalnom receptu, a za Dan jabuka izradili su kompot od jabuka. 14.11.2014. posjetile su s učenicima manifestaciju „Pazi što jedeš“ koja se sastojala od stručnih predavanja na temu tradicijske i ekološke prehrane.

U siječnju 2015.  učenici  2. i 4. razreda s učiteljicom Krunoslavom Gavrić  izradili su glinene posude za čuvanje masti s komadima mesa i obojili ih zemljanim bojama .

Učenici, članovi Mladih tehničara izradili su  s učiteljicom  Helenom Dabo  drvene  poklopce  za glinene posude.

Članovi Mladih tehničara izradili su i džem od jabuka s učiteljicom tehničke kulture Helenom Dabo i knjižničarkom Gordanom Rupena  Stančić.
Članovi Mladih tehničara posjetili su OPG školskog domara Ivana Stanića  gdje im je barba  Nini objasnio proces izrade jabučnog octa. Zatim su učenici  uz pomoć knjižničarke Gordane Rupena Stančić i  učiteljice tehničke  kulture Helene Dabo u školskoj knjižnici izradili jabučni ocat.       

Učenici 8.r. s razrednicom Jelenom Benčić i knjižničarkom prilikom posjete OPG-u Stanić imali su prilike saznati  sve o pripremi mesa: soljenju, sušenju, dimljenju, te topljenju masti i pripremi čvaraka na tradicionalan način.
 
Predavanje o pripremi zimnice u prostoru škole održali su za učenike Ivan i Slavica Stanić iz OPG-a Stanić. Pričali su im  što se nekad spremalo za zimnicu u ovom kraju. Učenici su razgovor zabilježili .

Učenici i mještani prikupljali su organski otpad, a zatim su djelatnica Zelene Istre Irena Burba i volonter Miroslav Cerovac 14.4.2015.  održali  predavanje  i radionicu o kompostiranju. Škola  je u radionici koristila kupljeni komposter. Proces kompostiranja pratila je i eko grupa s učiteljicom Silviom Buttignoni. Napravili su plakat o kompostiranju i tjedno pratili promjene u komposteru te odlagali novi organski otpad iz školske kuhinje.

Učiteljica povijesti Svjetlana Milotić s članovima povijesne grupe brala je lokalno ljekovito bilje i sušila ga za pripravke čaja.

Od travnja do lipnja 2015. učiteljica likovne kulture Korana Lukić Šuran s učenicima likovne grupe izrađivala je  ognjište od stiropora u prirodnoj  veličini. Učenici su izradili i pršut od stiropora te bukalete od gline. Postolje od tavalona izradio je kućni majstor Ivan Stanić.

Učiteljica hrvatskoj jezika Kristina Petričević Čuturilo prikupljala je s učenicima poslovice vezane uz poljoprivredu,a knjižničarka je s  učenicima izrađivala straničnike s napisanim poslovicama koji  su umetnuti u knjigu recepata.

Planirani posjet izložbi povijesnih traktora i postavu o kruhu, maslinovom ulju i vinu kraj Jame Baredine i posjet Podravki d.d. Buje nisu ostvareni jer su ponude bila nekvalitetne.

Nakon školske priredbe 16.6.2015. održana je i izložba s degustacijom pripremljene zimnice uz domaći kruh. Na izložbi su bili postavljeni i plakati s fotografijama održanih aktivnosti vezanih uz projekt tijekom školske godine.

Tiskana je knjiga Kulturna baština Roverije i okolice u 200 primjeraka  i 24.6.2015. u prostorima škole održana je prezentacija knjige za širu javnost i medije. 

Projekt je predstavljen 24.6.2015. na Radio Labinu i na TV Novi, na Radio Puli 30.6.2015. te na Radio Istri 5.7.2015. Projekt je prezentiran i na predavanju za ravnatelje i načelnike općina u sklopu projekta „Institucionalizacija zavičajne nastave“ u Spomen domu u Pazinu 10.7.2015.

Projekt će biti prezentiran kao primjer dobre prakse na sljedećem aktivu za ravnatelje IŽ.

Školski projekti

 
Jelovnik
 
VOZNI RED
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Zakoni i pravilnici
 
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 2. 2010.

Ukupno: 202038
 
Tablet ŠZŽ
 
E-dnevnik
 
UPISI U SREDNJU

 
Obnova škole
 
ROBOTIKA

 
Korisni linkovi

 
 > Aktivnosti  > Projekti  > 14./15. Priprema zimnice
CMS za škole logo
Osnovna škola Juršići / Juršići, HR-52342 Juršići / os-jursici.skole.hr / ured@os-jursici.skole.hr
preskoči na navigaciju