2022-04-25 19:33:24

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmog razreda OŠ Juršići sudjelovali su u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Dvodnevna terenska nastava u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar realizirana je 13. i 14. travnja. Putovali smo zajedno  s učenicima OŠ „Jelenje-Dražice“ te smo po dolasku u Vukovar, ručali i odslušali  predavanje Domovinski rat te obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata. Bili smo smješteni u  višekrevetnim sobama hostela „Dubrovnik“.

 

Drugog dana nakon dolaska ukrcali smo se u autobus i uz pratnju ljubazne vodičkinje obišli značajna memorijalna mjesta u Vukovaru ( Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župa sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, spomen-područje masovne grobnice na Ovčari, Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991.“, Velepromet i Borovo Commerce.  U spomen svim nevinim žrtvama učenici su na Memorijalnom groblju zapalili svijeću. Nakon ručka još smo imali vremena posjetiti zanimljiv postav Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz te razgledati moderni postav Muzeja vučedolske kulture na lokalitetu Vučedol. Pratila nas je učiteljica povijesti. Evo i naših dojmova:

Što nam je bilo najzanimljivije? Obilazak ratnog naoružanja, susret s tenkovima i topovima, prikaz minskog polja, ulazak u brod…Kosti starih Vučedolaca u muzeju, vidjeti lijepo ukrašeno groblje i posjetiti križ napravljen od kanfanarskog kamena, posjetiti središte grada i uživati u nezaboravnom pogledu s Vodotornja… Što nam je bilo najzabavnije? Druženje u sobi hotela, upoznavanje s učenicima iz drugih škola, korištenje aparata za sok i slatkiše, vožnja u autobusu na kat… Što nam je bilo najpotresnije? Dolazak na Ovčaru ( lokalitet grobnice), silazak u podrume vukovarske bolnice i obilazak prostorija gađanih bombama u kojima su se liječili ranjenici i djeca ( beba u inkubatoru teška 800 grama), mjesta stradanja: Spomen dom Ovčara i bijeli križevi na groblju. Nećemo zaboraviti rupe u zidu crkve Sv. Filipa i Jakova koju su htjeli minirati. Danas je crkva obnovljena, kao i većina vukovarskih kuća te se nadamo da grad heroj više nikada neće zadesiti takva stradanja. Žrtvu Vukovara nikada ne smijemo zaboraviti.

 

Učenici 8. razreda


Osnovna škola Juršići