2021-12-19 21:53:00

Čitaonice mog zavičaja

U Godini čitanja odlučili smo se istražiti čitaonice našeg zavičaja i tako povezati projekt zavičajne nastave i promovirati čitanje među učenicima. Cilj projekta je promocija čitanja i knjige općenito, osvijestiti važnost čitanja i spoznati ulogu čitaonica u produbljivanju nacionalne svijesti.

Tijekom provedbe projekta učenici istražuju povijest i ulogu čitaonice i čitaoničkog pokreta u Istri. Kada su osnovane prve čitaonice u svijetu, Hrvatskoj, Juršićima i okolici. Uspoređuju što se čitalo nekada, a što se čita danas te brojne druge aktivnosti.

Također, 2021. g. obilježava se stota godišnjica rođenja Josipa Velikanje koji je osnovao u svojoj kući knjižnicu te posuđivao knjige na hrvatskom, talijanskom, slovenskom i njemačkom jeziku u počecima prosvjete na Roveriji te smo se prisjetit njegovog života i zasluga u opismenjavanju puka.

Na kraju školske godine u planu je izložba starih slikovnica, starih početnica, zidnih plakata za čitanje iz 70-ih i 80-ih godina te svih provedenih aktivnosti.

 


Osnovna škola Juršići