2021-10-06 13:02:00

TERENSKA NASTAVA U ROVINJU

Dana 16. rujna 2021., na dan svete Eufemije i grada čija je zaštitnica, bili smo na terenskoj nastavi. Posjetili smo Rovinj. Rovinj je gradić na zapadnoj obali Istre i poznato turističko središte koje obiluje mnogim znamenitostima, a mi smo ondje stigli s ciljem da posjetimo Muzej Grada Rovinja.

Muzej je smješten u baroknoj plači što možemo vidjeti po vanjskom izgledu zgrade. Osnovan je 1954. godine i on stalnim i povremenim izložbama čuva kulturnu i povijesnu baštinu grada Rovinja. Tijekom našeg posjeta muzeju tema izložbi bila je ''Potonuli brodovi''. Mene se najviše dojmila izložba o ''Baron Gautschu“.

Baron Gautsch je putnički parobrod koji je 1914. potonuo nedaleko od Rovinja kao prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri. Na izložbi su bile izložene stvari pronađene na potonulom brodu kao što su pribor za jelo, boce, čaše i različiti spisi na temelju kojih smo mogli vidjeti kako su ljudi tada živjeli.

Tijekom organiziranog obilaska starog grada koristili smo aplikaciju Actionbound koja nas je, tako što smo skenirali QR kod, vodila do crkve i drugih znamenitosti nekadašnjeg otoka. Meni se aplikacija jako svidjela i voljela bih je ponovo koristiti.

Posjetili smo i Crkvu sv. Eufemije. Crkva je građevina venecijanskog stila te najveći spomenik u gradu Rovinju. Naziv je dobila po kršćanskoj mučenica Eufemiji koja je ujedno i zaštitnica grada Rovinja. Nas je ovom prilikom zaštitila od jake kiše koja se spustila na grad.

Slobodno vrijeme pokvarila je kiša pa ga nismo mogli kvalitetno iskoristiti, a tome smo se najviše veselili. Tako kako su se stvari poklopile, vidjeli smo i sarkofag s tijelom mučenice za što se prilika ne pruža nijednog drugog dana u godini.

Korina Racan, 8. razred

Prezentaciju možete pogledati na poveznici.

 


Osnovna škola Juršići