preskoči na sadržaj

Osnovna škola Juršići

 > Nastava  > Predmeti
Matematika
Zajednički radovi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Učenici slobodno vrijeme ispunjavaju sportom i u druženju s prijateljima
 
Zanimljiva anketa o učenju i korištenju slobodnog vremena provedena je među učenicima viših razreda. Učenici dodatne nastave matematike iskoristili su sva svoja znanja o statistici kako bi došli do zaključaka o načinima na koje učenici iz OŠ Juršići organiziraju svoje slobodno vrijeme.
 
U anketi je sudjelovalo 29 učenika viših razreda. Pitanja su bila vezana za učenje u školi i kod kuće, pisanje zadaća, ponašanje na satu te aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme.
 
Zanimljivi su podaci o učenju i pisanju domaćih zadaća. Najveći broj učenika naveo je kako kod kuće uči ponekad i prije ispita. Velika većina, i to čak 80 posto njih smatra da ne upamti dovoljno gradiva na satu te da nešto mora utvrditi i kod kuće. 83 posto učenika najčešće uče kod kuće sami, dok manji dio uči s roditeljima. Polovica ispitanih učenika uči u sobi dok ostali uče „gdje stignu“, pa tako navode da uče uz televizor, uz večeru, ležeći na krevetu itd. Njih 61 posto se ipak izjasnilo da im je potrebna potpuna tišina za učenje. Samo trećina učenika razmišlja o pročitanome dok uči, dok većini misli odlutaju. Tako najčešće razmišljaju o slobodnom vremenu, Facebooku, simpatijama i spavanju. Domaće zadaće 70 posto učenika piše redovito, dok ih 30 posto piše ponekad. Pohvalna je činjenica da u školi nema učenika koji nikad ne pišu zadaću. Što se tiče motivacije, najveću motivaciju si učenici daju sami, dok manji dio njih motiviraju roditelji. Zanimljiva je činjenica da samo 38 posto učenika na satu pozorno sluša, dok većini misli odlutaju. 
 
 
Mišljenja su podijeljena o opterećenju učenjem i pisanjem domaćih zadaća. Trećina učenika smatra da im školske obveze dozvoljavaju da se bave slobodnim aktivnostima, dok ih isto toliko smatra da se upravo radi školskih obveza ne mogu posvetiti slobodnim aktivnostima koliko bi htjeli. Najviše učenika slobodno vrijeme provodi uz prijatelje, računalo, mobitel ili baveći se sportom. Upravo je sport najčešći hobi naših učenika, a slijede aktivnosti za računalom i šetnja. Učenici vrijeme na računalu provode najčešće uz Facebook i YouTube, a manji dio njih uz igre i učeći.
 
 
Što se tiče vremena provedenog uz računalo i vremena provedenog uz učenje analiza ankete je pokazala očekivane rezultate. Učenici više vremena provedu uz računalo nego učeći. U prosjeku učenici dnevno uče i pišu zadaće oko sat vremena, dok uz računalo provedu sat i pol vremena dnevno.
 
 
Gledajući analizu po razredima, petaši najviše dnevno vremena provedu uz računalo, i to 132 minute. Slijede ih sedmaši i šestaši, a najmanje vremena uz računalo provode osmi razredi, i to 50 minuta dnevno. Najviše uči šesti razred, u prosjeku 96 minuta dnevno. Slijede osmi razred sa 67 minuta dnevno, sedmi s 44 i peti s 36 minuta dnevno.
 

 
Sedamši o najpoznatijem broju u matematici
 
Najpoznatija konstanta u matematici, broj PI, ima svoj dan, a sedmaši su ga obilježili predavanjem i zanimljivostima o tom broju. Učenik Ervin Racan pripremio je za svoj razred zanimljivu prezentaciju. 
 
Broj PI iznosi približno 3.14 pa je stoga za Dan broja PI odabran 14. ožujka. Zanimljivo je da je upravo taj dan rođendan jednog od najpoznatijih fizičara svih vremena, Alberta Einsteina. Broj PI, koji je u matematici omjer opsega i promjera svake kružnice, je iracionalan broj, što znači da se ne može prikazati u obliku razlomka, a broj njegovih decimalnih mjesta je beskonačan. Svi dosadašnji izračuni nisu dali posljednju znamenku tog broja niti uzorak po kojem bi se znamenke pojavljivale. Posljednji pokušaj izračuna je rađen 2012. godine, kada je računalo gotovo cijelu godinu vršilo kalkulacije. Tada je izračunato „tek“ desetak bilijuna znamenki. 
 
Znamenke ovog tajnovitog broja fasciniraju ljude diljem svijeta pa je osmišljeno i natjecanje u pamćenju znamenki. Trenutni rekord drži Kinez Lu Chao koji je izdiktirao napamet prvih 67 tisuća znamenki, a za to mu je trebalo 24 sata. Na spomenutoj se rang listi nalazi i jedan Hrvat, Dražen Servis koji drži hrvatski rekord od 1200 izdiktiranih znamenki za 32 minute. Naučiti napamet toliki broj znamenki ipak nije jednostavan zadatak, jer se znamenke broja PI pojavljuju nasumično i nema pravila niti uzorka po kojem se broj može naučiti. 
 
Postoji i nekoliko viceva na temu broja PI od kojih izdvajamo ovaj: ''Kako matematičar doziva kokoške? 3.14! 3.14! 3.14! 3.14! 3.14! 3.14! ''

 


 
Misli brzo: Kreativnost u matematici rezultirala drušvenom igrom
 
Učenici petog razreda svoje su znanje iz geometrije primijenili i na igru. Na satu matematike kreativnost i afiniteti prema društvenim igrama rezultirali su zabavnom i edukativnom igrom, koju su učenici nazvali „Misli brzo“. Igra se sastoji od ploče za igru i pet skupina kartica. Svaka skupina kartica odgovara pojedinoj kategoriji iz geometrije, a igrač nakon što stane na polje, vuče odgovarajuću karticu i odgovara na zadano pitanje. Vremena za odgovor je malo pa igrač ima samo 15 sekundi da misli brzo i da točan odgovor, jer pobjednik je onaj koji prvi, odgovarajući točno, dođe do cilja. Osim što je zabavna, igra je i edukativna jer pokriva gradivo geometrije iz 5. razreda i osnove računskih operacija. Prvu pobjedu u igri odnijela je učenica Lora Živolić. Ako i vi znate što su tangenta i sekanta te koja je razlika između kruga i kružnice, a uz to razmišljate i računate brzo, možete igru iskušati u učionici 5. razreda.
 

 


 

 

Geometrija    i

                GEO-METRIJA u školi 

 

Konstrukcije trokuta

Konstrukcije mnogokuta

Terensko mjerenje - Primjena sličnosti trokuta - 1. dio

Terensko mjerenje - Primjena sličnosti trokuta - 2. dio

 


- časopisi:  MATKA

Časopis Matka ostvaruje ptrebe osnovne škole i prvih razreda srednje škole za popularnim matematičkim sadržajima širokog raspona. Posebno je prigodan kao priprema za matematička natjecanja. Namjenjen je učenicima,nastavnicima i roditeljima.             

- matematički programi: gogebra, algebra

- web stranice:  http://e.math.hr/

                            http://e-knjiznica.carnet.hr/maetmatika   

- matematičke igre=>  

 http://www.os-sbasariceha-ivanicgrad.škole.hr/ratmjena?MS_nav=aab

                                        http://grafika-grafopoint.hr/igre.html

- korisni linkovi:   http://www.sysprint.hr/mat/igra.pdf
Virtualne učionice

Upute za prijavu u sustav Office 365 za škole i virtualne učionice

​1. razred:
Teams
2. razred:
Teams
3. razred:
Teams
4. razred:
Teams
5. razred:
Teams
6. razred:
Teams
7. razred:
Teams
8. razred:
Teams

Virtualna knjižnica

 
Školski projekti

 
Jelovnik
 
VOZNI RED
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Zakoni i pravilnici
 
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 2. 2010.

Ukupno: 200549
 
Tablet ŠZŽ
 
E-dnevnik
 
UPISI U SREDNJU

 
Obnova škole
 
ROBOTIKA

 
Korisni linkovi

 
 > Nastava  > Predmeti
CMS za škole logo
Osnovna škola Juršići / Juršići, HR-52342 Juršići / os-jursici.skole.hr / ured@os-jursici.skole.hr
preskoči na navigaciju